Batterij bespaar tips iPhone

Tip 1: Schakel noodmeldingen uit

Apple waarschuwt in de instellingen van iOS 7 voor een kortere batterijduur als je de noodmeldingen inschakelt. Op het GSM-netwerk heb je een 10% kortere batterijduur en op het 3G-netwerk 30% korter. Dat wil zeggen: in slaapstand zal de standbytijd op 3G afnemen van 8 naar 6 uur. Via Instellingen > Berichtencentrum > Noodmeldingen schakel je de meldingen in en uit.

Tip 2:  Schakel ‘parallax-effect’ uit

Het 3D-effect op het homescreen is mooi, de iconen schuiven over een wallpaper. Maar het vraagt ook processorkracht. Via Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid. De schakelaar Verminder beweging schakelt het parallax-effect uit.

Tip 3: Schakel het bijwerken van apps op de achtergrond uit

Als je de hele dag op kantoor zit, maakt het natuurlijk niet uit of er automatisch apps worden bijgewerkt. Je iPhone is waarschijnlijk toch aangesloten op de usb-kabel van je computer en je haalt de updates binnen via een snel draadloos netwerk. Maar ben je veel onderweg, dan kan het constante updaten van apps extra batterijduur kosten. Apple zegt het zelf: “Door apps uit te schakelen gaat de batterij mogelijk langer mee”. We hebben het hier over het automatisch bijwerken van apps, zoals het synchroniseren van content of het automatisch ophalen van de nieuwste editie bij een krantenapp. In het algemeen is het wel verstanding om bijvoorbeeld applicaties als Whatsapp of Telegram wel actief te laten. Via Instellingen > Algemeen > Ververs apps op achtergrond, of individueel per applicatie schakel je deze functie uit.

Tip 4: Schakel automatisch downloaden iTunes en App store uit

Zodra er een nieuwe versie van een app beschikbaar is, kan iOS 7 die meteen installeren. Ook hier geldt: als de iPhone de hele dag is aangesloten op een stroombron en de updates binnenhaalt via een Wi-Fi-netwerk is er niets aan de hand. Maar dan heb je waarschijnlijk ook geen batterijprobleem. Mensen die veel onderweg zijn en niet altijd kunnen bijladen zullen dit het liefste uitschakelen. Via Instellingen > iTunes en App Store > Automatische downloads kun je deze instelling per onderdeel uitschakelen.

Tip 5: Helderheid van het beeldscherm lager zetten

Het scherm verbruikt veel energie. Is je batterij bijna leeg, dan helpt het om de schermhelderheid tijdelijk even wat lager te zetten. Schakel eerst de automatische helderheid uit via Instellingen > Achtergrond en helderheid > Pas automatisch aan. Schuif daarna de schuifknop van Helderheid naar links.

Tip 6: Schakel Wi-Fi, bluetooth en/of 3G uit

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk internetten op het 3G- of 4G-netwerk van je provider. Maar ga je een uurtje of twee naar een film kijken of muziek luisteren en heb je de internetverbinding toch niet nodig, dan kun je het net zo goed uitzetten. Wi-Fi kun je uitschakelen via het nieuwe Bedieningspaneel of via  Instellingen > Wi-Fi. Schuif daarna de schuifknop van Wi-Fi naar links. Bluetooth kun je uitschakelen via het nieuwe Bedieningspaneel of via  Instellingen > Bluetooth. Schuif daarna de schuifknop van Bluetooth naar links. 3G kun je uitschakelen via Instellingen > Mobiel netwerk. Schuif daarna de schuifknop van Mobiele data of alleen die van Schakel 3G in naar links.

Tip 7: Schakel Locatievoorzieningen (deels) uit

Locatiediensten zorgen ervoor dat iOS en apps via de Wi-Fi- en GPS-chips in de iPhone je locatie proberen te achterhalen. Wil je niet dat anderen steeds weten waar je uithangt en wil je bovendien je batterij sparen, dan schakel je het uit. Dit doe je via Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen. Schakel alle locatievoorzieningen uit of schakel ze per app uit. Je kunt ook locatiediensten van specifieke iOS-voorzieningen uitschakelen via Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem. Schakel bijvoorbeeld iAds op locatiebasis of veelbezochte locaties uit.

Tip 8: Schakel Spotlight (deels) uit

Spotlight indexeert op de achtergrond de bestanden op je iPhone. Heb je nauwelijks apps maar wel veel documenten in allerlei teksteditors, takenlijsten en soortgelijke apps, dan heb je Spotlight eigenlijk niet zoveel nodig. Alle apps kun je toch met één tap terugvinden. Handig is dat je bij Spotlight heel gericht kunt aangeven welke items er geïndexeerd moeten worden. Het indexeren van Contacten kan handig zijn om ingeschakeld te laten, maar het indexeren van audioboeken, berichten, video’s, podcasts en notities kan bij sommige mensen net zo goed uit. Bepaal op basis van jouw persoonlijke situatie wat werkbaar is. Via Instellingen > Algemeen > Zoeken met Spotlight kun je per onderdeel aangeven wat je wel- en niet wilt indexeren.

Tip 9: Kies voor een statische (stilstaande) achtergrond

De dynamische (bewegende) wallpapers zijn leuk om even te bekijken, maar ze zijn ook een aanslag op de processor en dus op de batterij. Via Instellingen > Achtergrond en helderheid > Kies achtergrond > Stilstaand kies je een stilstaande wallpaper.

Tip 10: Schakel SIRI “Houdt bij oor” uit

Siri heeft een handige functie, waardoor je kunt spreken zodra je je iPhone bij je oor houdt. In het Engels heet deze functie ‘Raise to Speak’ en om goed te kunnen werken moet de nabijheidssensor van de iPhone regelmatig controleren of er een oor in de buurt is. Maak je geen of nauwelijks gebruik van Siri, dan kun je deze functie net zo goed uitschakelen. Bovendien kan Siri ingeschakeld worden door de homeknop ingedrukt te houden. Via Instellingen > Algemeen > Siri kun je het schuifje Houd bij oor naar links schuiven om de functie uit te schakelen.

Tip 11: Zet ‘hongerige’ apps als Facebook en WhatsApp uit

Al in iOS 6 bleek dat apps als Facebook en WhatsApp veel batterijduur kosten. Dat komt omdat ze trucs toepassen om te zorgen dat ze niet na 10 minuten in slaapstand gaan. Ze blijven steeds communiceren met de servers van de ontwikkelaars, waardoor je batterij sneller leeg gaat. Laat deze apps dus niet op de achtergrond draaien maar sluit ze hard af in periodes dat je ze niet direct nodig hebt. Notificaties van de apps komen nog steeds binnen. Afsluiten van geopende applicaties kun je doen door 2 x snel achter elkaar op de home-knop te drukken en daarna in de lijst die daaropvolgend opent de applicaties naar boven te vegen welke je wilt afsluiten.

Tip 12: Verhoog het contrast

Door het contrast te verhogen schakel je het batterijslurpende blur-effect uit Berichtencentrum en Bedieningspaneel uit. Via Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Verhoog contrast kun je het schuifje Maak minder doorzichting naar rechts schuiven.

Tip 13: Beperk reclame-tracking

Door reclame-tracking uit te schaken bespaar je niet alleen weer een stukje batterij, maar wordt je privacy er ook nog iets beter op. Twee vliegen in 1 klap dus. Via Instellingen > Privacy > Reclame kun je het schuifje Beperk reclametracking naar rechts schuiven om het in te schakelen.